loading

Хранителни добавки

Хранителни добавки - витамини, минерали, билки, антиоксиданти, аминокиселини и др. разрешени за закупуване без лекарско предписание.

Защо изпитвате болки в ставите и как да се справите с тях  

Вървите, тичате, танцувате, изпълнени с лекота. Даже не се замисляте как точно се осъществява движението. Но ако изпитвате дори слаби болки в ставите, движението ви е пресметнато и контролирано, спънато от очакване за болезненост. 

Ставите не само свързват отделните части на опорно-двигателния апарат и го превръщат в единна система, но и осигуряват движението му в различни посоки. Затова появят ли се болки в ставите, най-видимото последствие е ограничаване обема на движението.

Какво боли при болки в ставитеХрущяли, подхрущялна тъкан и болки в ставите

Ставите са мястото, където се съединяват две или повече кости. Краищата на костите, които влизат в съприкосновение, са облечени с хрущял – гладка, еластична тъкан, която осигурява безпроблемното им приплъзване и липса на болки в ставите при движение. Хрущялът е зле кръвоснабден и слабо инервиран. При нараняване трудно се възстановява, но не предизвиква болки в ставите. Нарушенията на гладкостта му увеличават триенето при движение, дегенеративните процеси напредват и оголват  костната тъкан.

Костното вещество под хрущяла се нарича още субхондрално и е много силно инервирано. Щом усещате болки в ставите, най-вероятно разрушителните процеси са стигнали до него.

Ставна капсула, синовиална течност и болки в ставите

Ставната капсула обвива и пази ставата. Вътрешният ѝ слой е фин и нежен, нарича се синовия и при движение отделя синовиална течност. Тя подхранва и смазва хрущялите, олекотявайки допълнително приплъзването на костите. Синовиалната течност се произвежда само при движение и това е предпоставка при обездвижване хрущялът да се храни и смазва лошо, да се стигне до нарушения в хрущялната структура, възпаления и поява на болки в ставите. Важна функция за свободната подвижност играят и бурсите – джобове, запълнени със синовиална течност. Когато те са възпалени, също причиняват болки в ставите.

Ставни връзки, сухожилия и болки в ставитеСтавните връзки (лигаменти) захващат устойчиво съединените в ставата кости и осигуряват стабилността ѝ. А костите се свързват с мускулите посредством сухожилията. Лигаментите и сухожилията са съединителна тъкан с голяма здравина и известна еластичност. При резки натоварвания и травми те могат да се преразтегнат или разкъсат и това е честа причина за болки в ставите. В подобни случаи освен болки в ставите се появява нестабилност и неустойчивост и е невъзможно да контролирате движението.

 Причини за болки в ставите

Има и генетично обусловени заболявания, но най-честите причини за болки в ставите са травми, възпаления и дегенеративни процеси. Травмите са по-обичайни за младежите – особено за спортуващите, износването – за възрастните. Те могат да са еднократни и тежки, предизвикващи внезапни резки болки в ставите, но могат да представляват микронаранявания, получени при дълготрайни еднообразни движения и/или постоянни високи физически натоварвания. Постепенно малките нарушения в структурата на хрущяла се натрупват, възпаляват се, дегенеративните процеси достигат субхондралната тъкан и се появяват болки в ставите.

Износването на тъканите започва много преди да усетите болки в ставите и затова е добре от рано да започнете да се грижите за здравето на опорно-двигателната си система.

Ставните заболявания са коварни, точно защото имат продължително безсимптомно развитие. Но когато се появят първите леки болки в ставите, още имате шансове да забавите, спрете и дори – в ранната им фаза – да обърнете процесите. 

Възможно ли е да облекчите появилите се болки в ставите

Смята се, че за да се стигне до болки в ставите, съществува дефицит на определени градивни съставки на съединителната и костна тъкан – най-вече колаген, глюкозамин и хондроитин. Недоимъкът забавя възстановителните процеси и дава превес на разрушителните. 

Приемът на колаген, глюкозамин и хондроитин подкрепя и активира обновлението на тъканите. Облекчава съществуващите болки в ставите, действа превантивно на здравите стави и стимулира оздравяването на болните – в зависимост от степента на увреждане.

Колаген и болки в ставите

Това е белтъкът, на който се падат около 1/3 от всички протеини в тялото. Нишковиден е поради дългите пептидни вериги, които го изграждат и му придават изключителна здравина. Той е структурообразуващ за тъканите на организма. Достига до 50% в хрущяла, до над 60% в роговицата на очите и до почти ¾ в кожата. 

Намаляването на производството му с възрастта обуславя състаряването и отпускането на кожата, влошаване плътността на костите и гъвкавостта на съединителната тъкан, оплакванията от болки в ставите.

При болки в ставите приемът на колаген е задължителен. Използвайте хидролизирания му вариант. Той не само попълва недостига в тъканите, но стимулира и собствения му синтез.

Хондроитин и болки в ставите

По същество хондроитинът е глюкозамингликан и е сред изграждащите съставки на съединителната тъкан. В ставните структури участва като протеогликан (свързан с протеин). Обнадеждаващи са изследванията за приложението му при псориазис и атеросклероза.

Приемът на глюкозамингликани облекчава съществуващите болки в ставите като подобрява хидратирането, възстановяването и функционалността на хрущялите, лигаментите и сухожилията. Смята се, че хондроитинът не само стимулира обновяването им, но и противодейства на разрушителните ензими. 

В нашия продукт срещу болки в ставите „Колаген комплекс + зеленоуста мида“ източник на глюкозамингликани е екстрактът от новозеландска зеленоуста мида. Той е известен с резултатното си приложение при артрит и други ставни заболявания, проявяващи се с болки в ставите и възпаления. 

За успокояване на болки в ставите добавихме и доказаното болкоуспокоително и противовъзпалително средство на традиционната медицина – сух екстракт от бяла върба. Той е предтеча на аспирина, без да проявява опасните му странични ефекти.

Глюкозамин и болки в ставите

И той се произвежда от организма – като колагена и хондроитина, но с годините производството му се забавя. Необходим е както за растежа на хрущяла, така и за синтеза на синовиалната течност. Успокоява мъчителните болки в ставите, съдейства за укрепването на ставната капсула, показва отлични резултати при артритни заболявания и т. н. Съчетан с хидролизиран колаген и сух екстракт от бяла върба, можете да го откриете в “Глюкозамин формула“ на „Максмедика“ – продукт за облекчаване на болки в ставите.

Лекотата на движението е изключителен дар, но осъзнаваме това едва когато я загубим. Дори не е съвсем ясно, дали по-плашещи са силните болки в ставите или сковаността и неподвижността, които носят със себе си.

Когато изпитвате мъчителни болки в ставите и движенията ви са силно ограничени, ние можем да ви помогнем. Произвеждаме хранителни добавки от суровини с доказан произход от сертифицирани европейски производители в Холандия, Германия, Швейцария. Те са съобразени напълно с нашите и европейските стандарти и изисквания. Безопасни са и са ефективни и освен че помагат при болки в ставите, имат широк обхват на полезно действие. 

Потърсете ги и за профилактика, преди още да усетите болки в ставите.Филтрирай по категорияCOLOSTRUM 500 mg Healthy Family 50 дъвчащи таблети
Цена: 26,60 лв. Без данък 22,17 лв.
КОЛАСТРА COLOSTRUM Healthy family 50 дъвчащи таблети в шише Кутия с 50 дъвчащи таблети по 1200mg..
Гинко + Магнезий
Цена: 0,00 лв. Без данък 0,00 лв.
Гинко Билоба + Магнезий30 капсули Х 250 mg в блистери в кутия.44 броя кутии в кашон.ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗ..
Гинко + Магнезий МАКС
Цена: 14,80 лв.11,76 лв. Без данък 9,80 лв.
Гинко Билоба + Магнезий MAX56 капсули Х 326 mg в блистери в кутия.44 броя кутии в кашон.ЗА КАКВО Е П..
Глюкозамин Формула 120 табл.
Цена: 34,90 лв.26,80 лв. Без данък 22,33 лв.
ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: Опорно-двигателна и костно ставна системаСтимулира производството на синов..
ЗЕЛЕНОУСТА МИДА + КОНСКИ КЕСТЕН
Цена: 27,60 лв. Без данък 23,00 лв.
ПОДАРЪЧЕН КОМПЛЕКТ: 2 оп. Зеленоуста мида Комплекс 30+10 капс. + 1 оп. Масажен крем с екст..
ЗЕЛЕНОУСТА МИДА - КОМПЛЕКС
Цена: 15,90 лв.13,90 лв. Без данък 11,58 лв.
Зеленоуста мидаКомплекс   30 капсули Х 460 mg в блистери в кутия.44 броя кутии в кашон.ЗА ..
КОЛАГЕН + ЗЕЛЕНОУСТА МИДА
Цена: 22,60 лв.18,79 лв. Без данък 15,66 лв.
Колаген + Зеленоуста мидаКомплекс   60 капсули Х 360 mg в блистери в кутия.30 броя кутии в..
КОЛАГЕН + ЗЕЛЕНОУСТА МИДА + АРНИКА
Цена: 0,00 лв. Без данък 0,00 лв.
ПОДАРЪЧЕН КОМПЛЕКТ : 1 оп. Колаген Комплекс Зеленоуста мида 60+20капс. + 1 оп.  Масажен ге..
КОЛАГЕН + ЗЕЛЕНОУСТА МИДА 160
Цена: 32,60 лв.28,56 лв. Без данък 23,80 лв.
Колаген + Зеленоуста мидаКомплекс   160 капсули Х 360 mg в 2 шишета в кутия.ЗА КАКВО Е ПОЛ..
КОЛАСТРА +
Цена: 0,00 лв. Без данък 0,00 лв.
Коластра +4 щама пробиотични бактерии    • Lactobacillus bulgaricus   ..
ЛАКТОМАКС ФОРТЕ
Цена: 8,60 лв.6,96 лв. Без данък 5,80 лв.
ЛАКТОМАКС ФОРТЕпробиотик + пребиотик    14 капсули Х 370 mg в блистери в кутия.ЗА КАК..
СЛИМ ЕКШЪН ФОРМУЛА
Цена: 18,60 лв.15,96 лв. Без данък 13,30 лв.
Слим Екшън формулаДобре подбраните съставки на Слим Екшън формула дават възможност за синергичн..
Показани са от 1 до 12 от 12 (1 страници)