loading

Конски кестен

Конски кестен - Действие и приложение

Конският кестен е  дърво с конусовидна корона. Стъблото е покрито със сивокафява кора. Листата му  са срещуположни, сложни, съставени от 5 до 9 длановидно разположени приседнали листчета, които са продълговати, обратно яйцевидни, в основата клиновидни, а на върха късо заострени с неравномерно напилен ръб. Цветовете са събрани в едри, изправени нагоре гроздовидни съцветия.

Дивият кестен притежава противовъзпалително, капиляроукрепващо и обезболяващо действие. Той намалява увеличената склонност към кръвосъсирване и образуване на съсиреци /тромби/, намалява вискозитета на кръвта.

Екстрактът влиза в състава на кремове против слънчево изгаряне. Спуканите и накиснати в ракия плодове /2:10/  се прилагат за разтриване при ревматизъм, ишиас. Екстрактът се прилага външно за бани при невралгии, мускулни болки и др. Добри резултати се съобщават за употребата му при хипертрофия на простатата. Клинично е доказан благоприятният ефект на гъстия екстракт от дрогата при синуити.

Използвани части:Използват се кората на по-млади стъбла и клони  и семената. Кората се събира рано напролет, преди да се разлистят дърветата, по време на движението на соковете в растението. Семената се берат през септември-октомври.

Конски кестен – Рецепти:

От семената /ситно нарязани/ се приготвя запарка от 1 кафена лъжичка дрога  и 3 вряща вода/. След киснене 2 часа запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден. От листата и корите се приготвя отвара - 1 супена лъжица листа или 1 чаена лъжица кори се варят 10 мин с 3 вода. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

Конски кестен - Лечебни съставки:

В кората на дървото се съдържат кумариновите гликозиди ескулин, титерпенов сапонин есцин, дъбилни вещества,алантоин и др. Семената съдържат освен хидроксихумарини и метоксикумарините ескулин и фраксин; флавоноидни биозиди и триозиди на кверцетина и кемпферола; тритерпеновият сапонин есцин , фитостероли, нишесте, тлъсто масло,  дъбилни вещества, белтъчни вещества. В листата се съдържат флавокоидите рутин, спиреозид, астрагалин, кверцитрин, изокверцитрин, кверцетин и др.

Конски кестен - Къде се среща

Среща се като диворастящ вид у нас само в Преславския балкан, на 380—500 м надморска височина. Това място е обявено за резерват под името „Дервиша", а дървото за защитен растителен вид. През последното столетие конският кестен е засаден като декоративно дърво в паркове и градини навсякъде в нашата страна.

СИЛАТА НА ПРИРОДАТА

Светът се урбанизира твърде бързо. Фактори като пренаселеност, замърсяване на въздуха, твърде много шум, както и липсата на достъп до природата допринасят за емоционален и физически стрес.

Впрягайки мощната сила на природните лекарства ние създаваме хранителни добавки предназначени за превенция и контрол на заболяванията.

www.maxmedica.bg