loading

Крампи-Какво да правите при мускулни крампи|Maxmedica

Wednesday, Jan 2, 2019
Автор: maxmedica.bg | 0 коментар(и)

Едва ли има човек на зряла възраст, който поне веднъж да не е страдал от крампи. Когато внезапно острата болка от схванатия мускул прониже крайниците ви, знаете, че не умирате, но почти изпадате в ужас.

Едва ли има човек на зряла възраст, който поне веднъж да не е страдал от крампи. Когато внезапно острата болка от схванатия мускул прониже крайниците ви, знаете, че не умирате, но почти изпадате в ужас.

Когато внезапно острата болка от схванатия мускул прониже крайниците ви, знаете, че не умирате, но почти изпадате в ужас. И това се случва всеки път, когато някои мускул се свие, стане твърд и неуправляем. Едва ли има човек на зряла възраст, който поне веднъж да не е страдал от крампи.

Какво представляват мускулните крампи

Мускулните крампи са следствие на внезапно и независимо от волята ви контрахиране на отделни снопчета мускулни влакна, един или цяла група мускули. Те траят кратко – обикновено от секунди до четвърт час, но макар и рядко е възможно да продължат часове или да се повторят няколкократно в рамките на денонощието. Крампи се появяват при натоварвания; през деня, когато се занимавате с обичайните си дейности; когато сте в покой, и дори нощем, когато спите. Принципно са възможни неволеви контракции на всеки мускул в тялото, но най-често се случват крампи на крайниците – на ръката и особено на краката – прасците, бедрата. Освен по острата болка, се разпознават и по втвърдения и сякаш вцепенен мускул. 

По-обичайно е от крампи да страдат по-възрастните, активно спортуващите, извършващите тежък физически труд, както и хората с професии, изискващи еднотипни движения или дълъг престой в една и съща поза – офис служители, шофьори и т. н. Но често се случва от крампи да се оплакват и деца, или индивиди, при които няма видими причини за тях. Виж ТУК

Рискови фактори за появата на крампи

krampi-Maxmedica
Крампи-Максмедика

Няма категорично изяснени причини за възникването на крампи. Но пък се уточнени основните рискови фактори, които най-често обуславят мускулните крампи. Това са:


постоянното продължително физическо натоварване, водещо до преумора на мускулите – независимо дали в спортната зала или на полето;


продължителен престой в една и съща поза, уморяваща прекомерно едни и същи мускулни групи;


дехидратиране – то нарушава водно-солевия баланс и електролитното равновесие, което осигурява средата за провеждане на нервните импулси, управляващи мускулите, и пряко води до крампи;


недостиг на витамини от група В и минерали:  магнезий, калий, калций, натрий;


медикаменти, които пряко или непряко се намесват в работата на мускулите, като диуретиците. Те стимулират отделянето на повече урина, а с това и загуба на повече соли. Резултатът е болезнени, неочаквани крампи;


напредване на възрастта, съпроводено с лошо усвояване на хранителните вещества и ускорената им загуба;


болести, влияещи пряко или косвено върху мускулната функция (примерно – крампи поради влошено кръвоснабдяване);


травми, смяна на сезоните и др.

Как да облекчите появилите се крампи

В моменти на остра болка можете да си помогнете с внимателно разтягане на схванатия мускул. Масажирайте нежно до отминаване на мускулните крампи. Ако мускулът е втвърден, загрейте го с топла вода под душа или във ваната, дори в кофа. Обвийте с топла кърпа и масажирайте леко до отминаване на болезнените крампи. Когато не е напълно втвърден, ще си помогнете, като го обтривате с лед, поставен в кърпа, или го обливате с ледена вода. Студът не само облекчава болката, но стимулира и кръвооросяването, което пък помага за релаксиране на мускулите и преминаване на предизвиканите от неволевото им съкращаване крампи.

Въпреки че патили разказват как се справят със своите крампи, като тичат или боцкат мускулите с игла, по-добре изберете по-щадящи методи. Пиенето на обезболяващи в този момент едва ли ще ви помогне – на тях им е нужно време, за да подействат, а както стана ясно – и най-болезнените крампи обикновено преминават много бързо – дори и да не ви се струва така в критичния момент.

Как да се борите с мускулните крампи в дългосрочен план

krampi-Maxmedica
Крампи-Максмедика

Най-напред преразгледайте начина си на живот. 

Балансирайте натоварването и почивката, за да се отървете от крампи

Необходимо е да балансирате добре натоварванията и времето за възстановяване и почивка. Ако тренирате или упражнявате тежък физически труд не забравяйте, че преди сериозните натоварвания е задължително да разгреете и разтегнете мускулите. Така ще избегнете не само болезнените крампи, но и евентуалните по-тежки травми.

Използвайте храната като лекарство срещу крампи

Дали ще страдате от крампи, зависи и от това как се храните. Бързата храна и обичайното меню на градския човек е бедно на витамини, минерали и микроелементи. Прекалената химическа и термична обработка на продуктите води или до загубата им или до преминаването им във форма, неусвояема за организма. Така се формира недостигът им, който има много прояви и мускулните крампи са една от тях. Най-добрият източник на витамини, минерали и микроелементи с висока бионаличност са суровите плодове и зеленчуци, ядките и пълнозърнестите храни. Ако искате да превърнете храната в оръжие срещу крампи, коментирайте менюто си със специалист, защото дори когато се опитвате да се храните здравословно, резултатът може да е обезкуражаващ и да продължите да страдате от крампи. Примерно – суровите ядки и семена съдържат фитинова киселина, която ги пази от ненавременно покълване. Тя блокира усвояването на минералите от организма и те се изхвърлят неоползоторени, изпитвате дефицит, мускулите контрахират неволево и се появяват крампи. Ще я елиминирате, ако приемате ядките и семената накиснати за няколко часа. Можете да сменяте периодично готварската сол (натриев хлорид) с калиев хлорид.

Пийте достатъчно вода, за да предотвратите появата на крампи

За добрата хидратация е важна чистата вода. Не чакайте да ожаднеете – това е знак от тялото, че вече е започнало да губи течност. 

Хранителни добавки и крампи

krampi-Maxmedica
Крампи-Максмедика

В болшинството случаи оплакванията от крампи преминават след прием на хранителни добавки, които попълват недостига на организма от минерали и витамини. Най-често препоръчван е магнезият. Още повече, че той подобрява усвояването и на калция. 

Ако появата на крампи се дължи на лошо кръвоснабдяване на мускулите, то комбинацията на магнезий с екстракт от гинко билоба ще бъде определено добър избор. Ние ви предлагаме „Гинко билоба + магнезий max“. С една капсула дневно не само ще успокоите честите крампи, но ще подобрите работата на мозъка и нервната система, на сърдечно-съдовата система, ще активирате периферното кръвооросяване.

Трябва ли да се консултирате с лекар за своите крампи

Въпреки че самите крампи не са опасни за здравето ви, може да са симптом на по-сериозни заболявания. Затова ако появата на крампи зачести, идете на лекар – дори само за да чуете, че нищо ви няма. Ако обаче се окаже, че при вас мускулните крампи са симптом на определено заболяване, лекуването му ще излекува и тях.

Лекарят може да препоръча изследване за наличността на основните минерали в организма и ще ви консултира кои хранителни добавки ще са от най-голяма полза за трайното отърваване от крампи.

Не понасяйте мъченически болезнените мускулни крампи! Намерете своя начин да се справяте с тях. Помощ със сигурност ще ви окаже и нашата хранителна добавка „Гинко билоба + магнезий max“.

 крампи! Намерете своя начин да се справяте с тях. Помощ със сигурност ще ви окаже и нашата хранителна добавка „Гинко билоба + магнезий max“.

Виж още!!


Какво представляват мускулните крампи

Рискови фактори за появата на крампи

Как да облекчите появилите се крампи

Как да се борите с мускулните крампи в дългосрочен план

Използвайте храната като лекарство срещу крампи

Хранителни добавки и крампи

Трябва ли да се консултирате с лекар за своите крамп

Препоръчани продукти

Оставете коментар