loading

Омега-3 мастни киселини

  Омега-3 мастни киселини

Многократно ненаситените мастни киселини са събрани в групата на омега мастните киселини. Такива киселини са алфа-линолеовата киселина с 3 двойни връзки, ейкосапентапеларгоновата с 5 двойни връзки. Простагландините се образуват от ненаситената мастна киселина - арахидонова, която е есенциална за човека и животните. Арахидоновата киселина се преобразува през различни ензими (по пътя на циклооксигеназата и ендопероксидазата) до простагландини, простациклини или тромбоксани. Те действат като медиатори и оказват влияние върху обмяната на веществата в костите, върху имунната система и автономната нервна система. Освен това действат върху ноцицепторите като сигнални вещества за болка. Ейкосапентапеларгоновата киселина намалява синтеза на простагландин при мишки (Лесли и кол.1985). Също така серумните нива на интерлевкин-6 и тумор-некротизиращ фактор алфа са спаднали при мишките с ревматоиден артрит чрез така наречените рибни масла (с високо съдържание на омега 3-мастни киселини)(Венкатраман и Чу, 1999). При плъхове хистологично видимите дефекти на хрущялите са се редуцирали вследствие хранене с рибни масла (Лепиело и кол. 1990) Получените при животинските модели резултати успяха да се пренесат отчасти и върху хората. Лечението с високи дози омега-3 мастни киселини при пациенти с ревматоиден артрит понижава значително нивото на интерлевкин 1b, деструктивен ключов медиатор при артрит (Кремер и кол. 1995). Интерлевкин 6 пък е защитен фактор за хрущялната тъкан (Ван ден Берг, 1999). Тези отчасти противоречиви резултати се обясняват с това, че деструкцията на хрущяла при артрит и артроза е свързана със свръх експресия на цитокини и растежни фактори в засегнатата тъкан. Тук трябва да се направи разлика между защитни и деструктивни цитокини и явното равновесие между тях е по-важно от абсолютното ниво на деструктивния интерлевкин 1.( Ван ден Берг 1999).


СИЛАТА НА ПРИРОДАТА

Светът се урбанизира твърде бързо. Фактори като пренаселеност, замърсяване на въздуха, твърде много шум, както и липсата на достъп до природата допринасят за емоционален и физически стрес.

Впрягайки мощната сила на природните лекарства ние създаваме хранителни добавки предназначени за превенция и контрол на заболяванията.

www.maxmedica.bg