loading

Хранителни добавки |какво знаем

hranitelni dobavki-maxmedica

хранителни добавки-Максмедика

Какво трябва да знаете за хранителните добавки

hranitelni dobavko-Maxmedica
хранителни добавки-Максмедика

Пазарът изобилства от хранителни добавки. Медиите ни заливат с реклами за ефективността им и ползите от тях. Създава се впечатление, че са нещо, което е от определящо значение за доброто здраве и човек понякога се чувства гузен, че като не приема хранителни добавки, не се грижи добре за себе си. Затова е важно да знаете какво представляват така наречените хранителни добавки, кога и защо се приемат, помагат ли, безвредни ли са и какво е важно при избора им.

Какво наричаме „хранителни добавки“

hranitelni dobavki-Maxmedica
хранителни добавки-Максмедика

Хранителни добавки са много широка гама биоактивни вещества, които се използват в хранителната промишленост, фармацевтиката, козметологията и т. н. Такива са подправките, с които овкусяваме храната си – като солта и черният пипер; консервантите, оцветителите и подобрителите, влагани в преработените храни; сложните съчетания от витамини, минерали и фитохимикали, продавани в аптеките. Те съответно се делят на различни групи според приложението им. 

В ежедневието под „хранителни добавки“ обикновено се разбират формули, съдържащи важни нутриенти (хранителни вещества) и биоактивни съставки, които в по-голяма или в по-малка степен повлияват жизнените процеси в организма и му помагат да преодолее недоимъчни състояния, дефицити и затруднения, породени от тях. Много често тези продукти се означават и като суплементи.

Суплементите са хранителни добавки, а не храна. Означава, че не заместват балансираното здравословно хранене, а при нужда го допълват, като внасят в организма недостигащите му по една или друга причина нутриенти. Законът дори задължава производителите да поставят това предупреждение на всяка произведена опаковка. 

Хранителни добавки се препоръчват при различни здравословни проблеми и отклонения от нормите за здраве, но не са лекарство. Те не могат да ви излекуват при настъпило заболяване. Могат да подкрепят основното лечение, назначено от лекаря, но няма да премахнат бактериалната инфекция в гърлото или болките в стомаха, причинени примерно от гастрит.

Помага ли приемът на хранителни добавки

hranitelni dobavki-Maxmedica
хранителни добавки-Максмедика

Народът казва, че за всяка болка си има и билка. Така е и с модерните хранителни добавки. Всяка от тях осигурява точно определени вещества, потребни на организма в определени ситуации. През зимата пълноценните пресни зеленчуци и плодове са оскъдни и често липсват на трапезата. Тогава приемът на хранителни добавки с витамини и минерали е добре дошъл. Това важи с пълна сила към края на студовете и началото на пролетта, когато резервите на тялото са изчерпани. След прием на антибиотици полезната чревна микрофлора обикновено е опустошена и за нормалните функции на храносмилателния тракт и стабилността на имунната система ще ви помогнат хранителни добавки с пробиотици. При ставни заболявания много добре действат хранителните добавки с колаген и хондропротектори. С подходящите хранителни добавки можете да си осигурите както превенция, така и контрол на заболяванията.

При съвременните хранителни добавки обаче не важи правилото „колкото повече, толкова по-добре“. Напротив – прекаляването води до нежелани реакции на организма, някои от които могат да са опасни. Така прекомерното натрупване на витамини в него води до хипервитаминоза. Според това, с кои хранителни добавки сте прекалили, се появяват проблеми с кожата, гадене, повръщане (витамин А); дехидратация, запек, мускулна слабост, висока концентрация на калция в кръвта (витамин D), главоболие, повишено кръвно налягане, забавено съсирване на кръвта (витамин Е) и т. н.

Накратко – приемът на хранителни добавки помага, когато е с мярка и продуктите са добре подбрани. Затова преди да си купите от шарените опаковки, посъветвайте се с лекар.

Видове хранителни добавки

hranitelna dobavka-Maxmedica
хранителни добавки-Максмедика

Класификациите на хранителни добавки са много и обслужват различни потребности. Ще изброим някои от тях, които имат значение при избора на подходящия продукт. 

Според произхода на съставките

Натурални (естествени) хранителни добавки

Суровините за тях са най-често с растителен произход – екстракти, масла и суха дрога от билки, лековити растения и водорасли. Използват се съставки, извлечени от животински продукти, минерали, както и полезни бактериални щамове (пробиотици). Натуралните хранителни добавки са лесно усвоими, с добра бионаличност, по-близки са до произвежданите от човешкото тяло вещества, но са по-скъпи. (Бионаличността е показател за това, какво количество от съответната съставка достига до кръвообращението и се оползотворява от организма)

Синтетични хранителни добавки

Съставките за тях са произведени по химичен път в лаборатория. Те са по-евтини. Дори когато имитират напълно структурата на активни вещества с естествен произход, се случва да са с различни свойства. Най-популярен пример са естествената и изкуствената форма на витамин Е. Структурите им пречупват светлината по различен начин. И въпреки че наглед разликата e незначителна, организмът разпознава синтетичните хранителни добавки. Той усвоява изкуствената форма по-бавно и доста по-слабо. Тя е с по-лоша бионаличност. Това ще рече, че ако вземете едно и също количество от естествения (d-алфа-токоферол) витамин Е и от синтетичния (dl-алфа-токоферол), тялото ви ще усвои от втория много по-малко и ползата от него ще е по-слаба. 

Според броя на съставките

Хранителни добавки с едно вещество

В тях активното вещество е само едно – примерно – витамин С, магнезий, колаген и др. Предимството им е, че доставят ударна доза от необходимата съставка. 

Комбинирани хранителни добавки

hranitelna dobavka-Maxmedica
хранителни добавки-Максмедика

Те съдържат повече от едно активно вещество и съответно са с по-широко действие. Може примерно да е комбинация от магнезий и екстракт от гинко билоба, която действа едновременно за подобряване на кръвообращението и работата на нервната система и мозъка. Но формулата може да съдържа и много повече съставки – понякога над 20. Това са така наречените мултивитаминни хранителни добавки, които се радват на изключителна популярност.

Хранителни добавки според специфичните особености на потребителите

hranitelna dobavka-Maxmedica
хранителни добавки-Максмедика

Те се определят според характерните потребности на различните групи потребители в зависимост от половата определеност, възрастта, натоварването на организма:

хранителни добавки за мъже;

хранителни добавки за жени;

хранителни добавки за деца;

хранителни добавки за възрастни;

хранителни добавки за спортуващи.

Хранителни добавки според предназначението им

hranitelna dobavka-Maxmedica
хранителни добавки-Максмедика

При тази класификация видовете добавки са наистина много и е трудно да бъдат изброени. За да се ориентирате, ще посочим само няколко групи:

Хранителни добавки за укрепване на имунната система;

хранителни добавки за детоксикация на организма;

хранителни добавки за подобряване и защита на зрението;

хранителни добавки за здрави стави и красива кожа;

хранителни добавки за отслабване;

хранителни добавки за стимулиране на либидото и сексуалната мощ;

хранителни добавки за преодоляване на така наречените „студени крака“ и т. н.

Качеството на избраните хранителни добавки е много важно

hranitelna dobavka-Maxmedica
хранителни добавки-Максмедика

Вземаните от вас хранителни добавки не са лекарства, но изискванията към качеството им са като при лекарствата. Всяко отклонение в характеристиките на съставките, в производствената технология, условията на съхранение могат да компрометират продукта и той да стане опасен за употреба. Затова, когато избирате хранителни добавки за себе си и за децата си, проучете внимателно не само съставките им, но и сертификатите им за качество, както и с какво име се ползва производителят им. 


Какво трябва да знаете за хранителните добавки

Какво наричаме „хранителни добавки“

Помага ли приемът на хранителни добавки

Видове хранителни добавки

Комбинирани хранителни добавки 

Хранителни добавки според специфичните особености на потребителите

Хранителни добавки според предназначението им

Качеството на избраните хранителни добавки е много важно


Филтрирай по категорияCOLOSTRUM 500 mg Healthy Family 50 дъвчащи таблети
Цена: 0,00 лв. Без данък 0,00 лв.
КОЛАСТРА COLOSTRUM Healthy family 50 дъвчащи таблети в шише Кутия с 50 дъвчащи таблети по 1200mg..
Гинко + Магнезий
Цена: 0,00 лв. Без данък 0,00 лв.
Гинко Билоба + Магнезий30 капсули Х 250 mg в блистери в кутия.44 броя кутии в кашон.ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗ..
Гинко + Магнезий МАКС
Цена: 20,00 лв. Без данък 16,67 лв.
КАКВА Е ПОЛЗАТА ОТ ГИНКО БИЛОБА И МАГНЕЗИЙ ЗА ВАШИЯТ ОРГАНИЗЪМ?Чувствате се изморени, отпуснати и вя..
Глюкозамин Формула  30+10  таблeти
Цена: 16,60 лв. Без данък 13,83 лв.
Глюкозамин формула 30+10 таблетиЗа здрави стави и тъкакниГлюкозамин:Глюкозаминът е амино-монозахарид..
Глюкозамин Формула 120 табл.
Цена: 39,00 лв. Без данък 32,50 лв.
„Глюкозамин формула“ на „Максмедика“ За по-малко от век средната продължителност на живота е по..
ЗЕЛЕНОУСТА МИДА + КОНСКИ КЕСТЕН
Цена: 0,00 лв. Без данък 0,00 лв.
ПОДАРЪЧЕН КОМПЛЕКТ: 2 оп. Зеленоуста мида Комплекс 30+10 капс. + 1 оп. Масажен крем с екст..
ЗЕЛЕНОУСТА МИДА - КОМПЛЕКС
Цена: 21,60 лв. Без данък 18,00 лв.
Зеленоуста мидаКомплекс   30 капсули Х 460 mg в блистери в кутия.44 броя кутии в кашон.ЗА ..
КОЛАГЕН + ЗЕЛЕНОУСТА МИДА
Цена: 26,00 лв. Без данък 21,67 лв.
Колаген + Зеленоуста мидаКомплекс   60 капсули Х 360 mg в блистери в кутия.30 броя кутии в..
КОЛАГЕН + ЗЕЛЕНОУСТА МИДА + АРНИКА
Цена: 0,00 лв. Без данък 0,00 лв.
ПОДАРЪЧЕН КОМПЛЕКТ : 1 оп. Колаген Комплекс Зеленоуста мида 60+20капс. + 1 оп.  Масажен ге..
КОЛАГЕН + ЗЕЛЕНОУСТА МИДА 160
Цена: 42,00 лв. Без данък 35,00 лв.
Колаген + Зеленоуста мидаКомплекс   160 капсули Х 360 mg в 2 шишета в кутия.ЗА КАКВО Е ПОЛ..
КОЛАСТРА + 4 щама пробиотични бактерии
Цена: 15,60 лв. Без данък 13,00 лв.
Какво е  коластра и каква е всъщност ползата й за здравето на нашето тяло?Коластра-Имунитет-Мак..
ЛАКТОМАКС ФОРТЕ
Цена: 14,40 лв. Без данък 12,00 лв.
ЛАКТОМАКС ФОРТЕпробиотик + пребиотик    14 капсули Х 370 mg в блистери в кутия.ЗА КАК..
СЛИМ ЕКШЪН ФОРМУЛА
Цена: 0,00 лв. Без данък 0,00 лв.
Слим Екшън формулаДобре подбраните съставки на Слим Екшън формула дават възможност за синергичн..
Показани са от 1 до 13 от 13 (1 страници)